Világolni kell!

 2009.06.18. 16:25

Egy jó barátom mondja mindig, ha kell, menni kell, világolni kell. Ez annyit jelent, hogy olyan dolgokról kell magyarázni, amihez nem értünk. Van ilyen a politikában, sportban, borászatban... Én most világolok egy olyan kóstolóról ahol a Tokaji Dereszla birtokon testvérborászatok argentín és francia boraik kerültek a terítékre. Borkősavtól pár méterre én így láttam a dolgokat:

Alta Vista, Mendoza, Argentina

1) Torrentes Premium 2007

Szép muskotályos, sárgadínnyés illatok, kezdetben igen intenzíven, majd kicsit visszafogottabb lesz. ízben ugyanaz az aromatika. Ropogós savak. Krémes, hosszú ízvilág. Tetszik. ***/****

2) Bonarda Premium 2007

Megnyerő, vaniliás és érett pirosbogyós illatok, amit a hordó vezérel. De nem orrbavágó, finoman vezeti fel a tételt. Ízben már kicsit jobban rajtaül, túl szárító, üres, mintha a hordó tartaná a lelket a borban. Tombol a vanília. De olyan amit Horváth Rozi és Kotányi is megtapsolna. ***+

3) Malbec Premium 2007

Visszafogottabb illat, pedáns mediterrán jelleggel. Teltebb karakter, selymesebb ízérzet, rövidebb utóíz. Jót tett neki hogy csak a fele volt hordóban. Jóval populárisabb mint az előző. Jó inni. ****

4) Los Escasos Cabernet Savignon 2005

Letisztult cabernet illat. Brutál kalifornia paprika, a zöld 30 dekás, a fővámtéri piacról. Nagyon elegáns. Kerti partira kell sok ilyen. Komplex, gyümölcsös és érett aromák. Kemény tanninok, kicsit szárító utóíz, a végén egy lapáttal még ráfűt az alkohol. Komoly bor. ****

5) Malbec Grand Reserve Terroir selection 2006

Ismeretlen illatok.:) Itt kéne valamit világolni de nem megy. Telt és krémes ízvilág, jelentős hordóval alátámasztva. Ez is szárít a szájban mint az állat. Miért kell azt a malbecet ennyire meghordózni? Egy LG szárítógép kézikönyve is kevés a megértéséhez. Meg egy raklap kazein. Lehet hogy nem ez a kedvenc fajtám? ***

 

Chateau Haut - Bergeron, Sauternes, Franciaország

1) Fleures Des Pins 2007

Mazsolás, mézes illatok, frissen bontott a/4-es Xerox iradai papírral turbózva.ízben dettó. Kellemes édesség elegendő savval, közepes utóízzel. ***

2) Sauternes 2002

Kicsit mélyebb, pirosas aranyszín mutatja hogy öregebb borral van dolgunk. Szép töppedt jelleg aszalt barackkal. Vonzó aromák, magas alkohol, jó savak, kerekség. ***/****

3) Sauternes 2001

Dugós tétel

4) Sauterens 1997

Egészen mély szín, érett aszaltgyümölcsös illatok. Már-már karamelles ívilág, de cseppedt sem túloxidált, hanem egy szép kiegyensúlyozott éresen ment keresztül a bor. Eddig ez a legkomplexebb. ****

5) Sauternes 1989

Egy bor a rendszerváltás évéből:) Azta. Nagyon mély barna szín. A tállyai kenyér héjára hajazó illatok. És brutál sok aszalt gyümi. Kőkemény alkohol és magas cukor. Ez a bor még él és virul. ****+

6) Sauternes 1986

Megint egy dugó...

 

Jó desszertborok, jó áron. Tokajt éppen nem üti, de sokan mondják hogy nem is kell hasonlítani.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hordominta.blog.hu/api/trackback/id/tr111193610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása